Najpogostejše težave, s katerimi se srečujejo starejši odrasli:
- Nizka izobrazba
 - Staranje
 - Multimorbidnost (več bolezni hkrati)
 - Polifarmacija (več zdravil hkrati)
 - Starostna anoreksija
 - Starostna funkcionalna upadlost
 - Krhkost
 - Pogoste hospitalizacije
 
Zunanji dejavniki, ki vplivajo na nezadosten vnos hrane:
- Slaba kakovost oskrbe
 - Slaba kakovost obrokov
 - Revščina
 - Osamljenost, življenje in prehranjevanje v samoti
 - Pomanjkanje hrane
 - Senzorične okvare
 - Gibalne omejitve
 - Izguba zanimanja za življenje
 - Depresija
 - Kognitivne okvare
 - Demenca
 - Operacija
 - Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB)
 - Infekcije
 - Vnetne bolezni
 - Psihološki stres
 
Dejavniki neposredno povezani s prehrano:
- Težave z nakupovanjem, pripravo in uživanjem hrane
 - Slab apetit
 - Suha usta
 - Slabo stanje zob
 - Bolečina v ustih
 - Stanje po možganski kapi
 - Parkinsonova bolezen
 - Rak
 - Zdravila
 - Gastrointestinalne bolezni
 - Malabsorpcija (slaba absorpcija hranil)
 - Driska
 - Slabost in bruhanje
 - Tremor
 - Disfagija (težave s požiranjem)
 
Nizek vnos hrane zaradi:
- Težave pri žvečenju
 - Zavračanje hrane
 - Stroge diete
 - Pozabljivosti
 
Zmanjšana biološka razpoložljivost hranil:
- Hiperaktivnost
 - Vnetje
 - Visoke potrebe po hranilih
 - Povečana presnovna hitrost
 
Vsi našteti dejavniki negativno vplivajo na nastanek podhranjenosti, zato je ustrezna in pravočasna prehranska podpora bistvenega pomena.
